خطرات نگرانکننده در پسِ ؛ رشد جهانی پیوسته
به قلم الیوت هریس، اقتصاددان ارشد سازمان ملل متحد و دستیار دبیرکل برای توسعه اقتصادی
خطرات نگرانکننده در پس رشد جهانی پیوسته
به قلم الیوت هریس، اقتصاددان ارشد سازمان ملل متحد و دستیار دبیرکل برای توسعه اقتصادی
ظاهراً، در 2019 اقتصاد جهان در مسیری روبهجلو به پیش میرود. مهمترین آمار حاکی از آن است که به موازات به حداکثر رسیدن احتمالی رشد جهانی، فعالیتهای موجود در سراسر جهان همچنان با سرعتی پیوسته، گسترش مییابند.
تعدادی از اقتصادهای توسعه یافته نزدیک به توان بالقوهکامل خود با رکورد کمترین نرخ بیکاری در تاریخ عمل می کنند.
همچنان، عناوین بیانگر تمامی ماجرا نیست . ورای ظواهر، تصویر بسیار نگرانکنندهتری از اقتصاد جهان نمایان میشود. گزارش جدید دور نماها و وضعیت اقتصادی جهان در 2019 نشان میدهد که چگونه آمیزهای از چالشهای اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی فزاینده، مانع پیشرفت در راستای آرمانهای توسعه پایدار ملل متحد میشوند.
چندین عامل خطرساز وجود دارد که میتواند فعالیتها را مختل نموده و لطمه قابلتوجهی به دورنماهای بلندمدت توسعه وارد آورد.
در سال اخیر، اختلافات در سیاست تجاری شدت یافتهاند و آسیبپذیری مالی نیز افزایش پیدا کرده است؛ به موازات آن که نقدینگی در سطح جهان تشدید گردیده و بر چشمانداز سال 2019 و ورای آن، سایه میافکند.
اگر چنین رکودی تحقق یابد، دورنماها مبهم میگردند. بدهیهای عمومی و خصوصی در سطح جهان در رقمی بالا قرار دارد؛ ورای میزانی که در زمان بحران اقتصادی بینالمللی مشاهده گردید.
در بیشتر اقتصادهای توسعهیافته، نرخ بهره بسیار پایین است؛ در حالی که تراز بانک مرکزی همچنان حاکی از تورم است. با فضای مالی و مالیاتی محدود، سیاستگذاران در سراسر جهان، در تکاپوی واکنش موثر به یک رکود اقتصادی خواهند بود.
و با احتساب پشتیبانی رو به کاهش از رویکردهای چندجانبه، ممکن است تمهید اقدامات جمعی، مانند آن دسته از اقدامات که در پاسخ به بحران سالهای 2008-2009 به اجرا درآمد، دشوار به نظر برسد.
به کانال UNiNews در تلگرام بپیوندید
حتی اگر رشد جهانی به قوت خود باقی بماند، مزایای آن به مناطقی نمیرسد که بیش از سایرین، بدان محتاجاند. در سال 2019 درآمدها در بخشهایی از آفریقا، غرب آسیا و آمریکای لاتین و کارائیب، به نحو حداقلی یا در حالت رکورد قرار خواهد گرفت.
بسیاری از صادرکنندگان کالا همچنان با اثرات سقوط قیمت کالاها در سالهای 2014-2016 دست به گریبانند.
چالشها در آفریقا حادتر هستند که رشد سرانه طی پنج سال گذشته، در مقدار میانگین3 / 0 درصد باقی مانده است.
با احتساب جمعیت سریعاً رو به افزایش، مبارزه علیه فقر مستلزم رشد اقتصادی سریعتر و کاهش قابلتوجه در نابرابری درآمدی خواهد بود.
و شاید از همه مهمتر، انتقال حساس به سوی پایداری زیستمحیطی با سرعت کافی اتفاق نمیافتد. ماهیت رشد فعلی با مهار افزایش در متوسط دمای جهانی و رساندن آن به کمتر از 2 درجه سانتیگراد –پایینتر از سطوح پیشاصنعتی- سازگاری ندارد.
در حقیقت، اثرات تغییرات اقلیمی، در حال تشدید و گستردهتر شدن است. تناوب و شدت وقایع حاد آب و هوایی در حال افزایش است.
سیل، طوفان های ساحلی، خشکسالی و امواج هوای گرم، به زیرساختهای حیاتی آسیب میرسانند و به آوارگی افراد در مقیاس وسیع دامن میزنند.
هزینههای انسانی و اقتصادی چنین فجایعی، بر دوش کشورهای با درآمد پایین، سنگینی میکند.
به کانال UNiNews در تلگرام بپیوندید
بسیاری از چالشهای پیشروی ما، ماهیتی جهانی دارند و مستلزم اقدام عاقلانه جمعی و مشارکتی هستند.
عقبگرد به سوی ملیگرایی و اقدامات یکجانبه، صرفاً پسرفت بیشتری برای جامعه جهانی تحمیل خواهد نمود؛ خصوصاً برای آن دسته که از پیش در خطر نادیده انگاشته شدن بودند.
در عوض، سیاستگذاران برای پرداختن به ضعفهای نظام فعلی و تقویت چارچوبی چندجانبه، محتاج کار با یکدیگر هستند.
پ.ن: رشد جمعیت در بسیاری از کشورها مثل ژاپن ، کاناداو… می تواند بسیار حائز اهمیت و مثبت واقع شود و می تواند زمینه بخش افزایش نیروی کار ، تخصص و بر طرف کننده نیازها از نظر نیروی انسانی که بسیار هم حائز اهمیت خواهد بود برای آن کشورها باشد.ولی در کشورهایی که نیروهای متخصص حاضر در آن هم ماندگار نیستند و هیچ استفاده مثبتی از رشد جمعیت آن کشور نمی شود و حتی جمعیت حال حاضر آن هم در رفاه نیستند و همچنین از استانداردهای اولیه زندگی بی بهره اند ، رشد جمعیت فقط برای از بین بردن منابع طبیعی ،افزایش آلودگی و ایجاد فقر و بسیاری مشکلات و موارد دیگر که حتی اشاره به آن هم غیر انسانی خواهد بود می باشد.