پارلمان یونان قوانین جدید مهاجرت را با اکثریت آرا تصویب کرد. طبق قوانین جدید افرادی که واجد شرایط پناهندگی نیستند هر چه زودتر به ترکیه بازگردانده میشوند. نخست وزیر یونان از “عدم همبستگی اروپاییان” هم انتقاد کرد.
نمایندگان پارلمان یونان روز جمعه ۱۰ آبان (اول نوامبر) پس از ۱۴ ساعت بحث بر سر قوانین مهاجرت به تشدید قوانین پناهندگی در این کشور رای مثبت دادند.
دولت محافظهکار یونان به رهبری کیریاکوس میتسوتاکیس قصد دارد با تغییرات جدید در قوانین این کشور بررسی پرونده پناهجویان را سرعت بخشد و کسانی را که واجد شرایط پناهندگی شناخته نمیشوند طبق توافقنامه مهاجرت با ترکیه هرچه سریعتر به ترکیه بازگرداند.
دولت میتسوتاکیس درصدد است تا پایان سال ۲۰۱۹، یعنی تا حدود دو ماه دیگر، ۲۰ هزار پناهجو را از اردوگاههای جزایر اژه به دیگر مناطق و شهرهای سرزمین یونان انتقال بدهد.
نخست وزیر یونان در سخنرانی خود در پارلمان این کشور گفت که این پیام پخش شده که همه میتوانند در یونان بمانند و مدتهاست سیستم پناهندگی یونان فلج شده است. نخستوزیر یونان تاکید کرد که پرونده یک پناهجو در آینده به جای نه ماه در طول شش ماه باید بررسی خواهد شد و اگر پناهجوی متقاضی با مقامات یونان بدون هیچ دلیلی همکاری نکند درخواست پناهندگیاش به طور خود به خود بیاساس تلقی خواهد شد.
میتسوتاکیس با انتقاد دوباره از عدم همبستگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفت: «اینگونه نیست که کشورها ازسخاوتمندی اتحادیه اروپا استفاده کنند و در عین حال از برعهده گرفتن کوچکترین بار ناشی از پدیده مهاجرت امتناع ورزند.»
مخالفان و همچنین نهادهای مدافع حقوق پناهجویان از تشدید قوانین مهاجرت در یونان انتقاد کردند و گفتند که قوانین جدید حق پناهجویان را برای بررسی جامع درخواست پناهندگیشان محدود میکند.
در جزایر مناطق شرقی دریای اژه حدود ۳۵ هزار پناهجو به سر میبرند. این بالاترین آمار پناهجویان در جزایر یونان پس از امضای توافقنامه میان اتحادیه اروپا و ترکیه در مارس ۲۰۱۶ است. نهادهای مدافع حقوق پناهجویان گفتهاند که کمپهای جزایر یونان ظرفیت حدود هفت هزار نفر را دارند و پناهجویان در شرایط بسیار سخت و غیرانسانی زندگی میکنند.
در اردوگاههای پناهجویان در جزایر یونان تعداد زیادی از پناهجویان ایرانی و افغانستانی نیز به سر میبرند که در انتظار انتقال به دیگر کشورهای اروپایی هستند.
حدود یک ماه پیش پناهجویان در اردوگاه موریا اعتراض کردند. اردوگاه موریا در جزیره لسبوس یونان بیشتر به زندانی با تدابیر امنیتی شدید و امکانات رفاهی ناچیز شباهت دارد؛ با دیوارهای بلند، ردیفهای طولانی سیم خاردار، برج مراقبت و شمار زیادی پلیس و نیروی امنیتی.
در داخل اردوگاه پناهجویان مجبور به سکونت در چادرهایی بدون امکانات گرمایشی و استفاده از دستشوییها و توالتهایی کثیف هستند. بیرون از اردوگاه نیز پناهجویانی سرگردان وجود دارند که حتی از همین “امکانات” نیز محروم هستند.
اردوگاه موریا گنجایش سه هزار پناهجو را دارد اما بیش از ۱۲ هزار نفر در آن اسکان داده شدهاند.