سازمان UNico
راهنمای مهاجران

موج جدید پناهجویان ایرانی و افغان ساکن ایران به سمت اروپا

آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در سال جاری میلادی، تاکنون تعداد بیشتری از افغان‌ها نسبت به سوری‌ها به اتحادیه اروپا پناهنده شده‌اند و افغانستان در صدر فهرست کشورهایی قرار گرفته که شهروندانشان به طور غیرقانونی وارد کشورهای این اتحادیه می‌شوند.

 

به گزارش رویترز و بر اساس آمار ارائه شده، ایرانی‌هایی همکه کشورشان تحت تحریم‌های شدید اقتصادی آمریکا قرار دارد، بخش مهمی از پناهجویان اروپا را تشکیل می‌دهند.

موج جدید پناهجویان ایرانی و افغان
موج جدید پناهجویان ایرانی و افغان

در حالی که با شروع عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، اتحادیه اروپا نگران موج جدیدی از پناهجویان سوری است، مقامات این اتحادیه هشدار داده‌اند که افزایش تعداد پناهجویان افغان به ویژه در جزایر یونان مشکلاتی را ایجاد کرده است.

به تازگی کمپ پناهجویان در جزیره ساموس یونان دچار ناآرامی و اعتراض شد. همچنین چندی پیش، آتش‌سوزی در اردوگاه موریا در جزیره لسبوس یونان حداقل یک کشته برجای گذاشته است.

بنا بر اعلام آژانس فرونتا (FRONTEX) که در زمینه مرزهای اتحادیه اروپا فعال است، از ابتدای سال جاری میلادی نزدیک به ۱۷هزار افغان از دریای اژه برای رسیدن به خاک اتحادیه اروپا عبور کرده‌اند.

یک مقام عالی‌رتبه اروپایی به خبرگزاری رویترز گفت که دست‌کم نیمی از این افغان‌ها پیشتر در ایران به سر می‌بردند و از طریق ترکیه به اروپا آمده‌اند. او اضافه کرد که تعداد زیادی از این افغان‌ها حتی در ایران به دنیا آمده‌اند.

این مقام اروپایی ادامه داد آن‌ها ایران را ترک می‌کنند زیرا «سیاست آمریکا به طور قابل توجهی اوضاع اقتصادی ایران را وخیم کرده است.»

اقتصاد ایران از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تحریم‌ها را با هدف بازداشتن تهران از دستیابی به بمب اتمی دوباره وضع کرده، تحت فشار است.

مقامات ایرانی اعلام کرده‌اند که در شرایط سخت اقتصادی در این کشور، کارگران افغان ساکن در ایران، به دنبال راه دیگری برای کمک به خانواده‌های خود می‌گردند که در افغانستان‌اند.

موج جدید پناهجویان ایرانی و افغان
موج جدید پناهجویان ایرانی و افغان

همچنین پیشتراظهارات عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران درباره خروج افغا‌ن‌ها از ایران جنجالی شد.

این در حالی است که شرایط افغانستان نیز همچنان پرخطر است. اعضای گروه شبه‌نظامی طالبان، از نزدیک به دو دهه پیش، زمانی که از سوی آمریکا از قدرت ساقط شدند، بیشترین کنترل را بر خاک افغانستان به دست آورده‌اند.

اکنون به گفته مقامات افغانستان، حدود دو میلیون افغان در ایران زندگی می‌کنند و بر اساس اعلام سازمان بین‌المللی مهاجرت نزدیک به ۸۰۰هزار نفر از آن‌ها ایران را ترک کرده‌اند.

از این میان، تعداد کمی از این افغان‌ها، حدود ۱۲ هزار نفر در سال ۲۰۱۸ به اروپا آمدند. این در حالی است که این رقم در سال جاری تاکنون ممکن است دو برابر شده باشد.

بیشتر این پناهجویان افغان خود را به جزایر یونان می‌رساندند. دولت یونان در تلاش است که اردوگاه‌هایی را برای آن‌ها مهیا کند.

بنا بر اعلام گروه خیریه آکسفام، بیش از ۱۳هزار مرد، زن و کودک در اردوگاه موریا و لسبوس جای داده شده‌اند. این در حالی است که ظرفیت این اردوگاه سه هزار و صد نفر است.

با این حال، مقامات اروپایی اعلام کرده‌اند که وضعیت کنونی پناهجویان در اتحادیه اروپا قابل مدیریت است و با بحرانی که در سال ۲۰۱۵ به وجود آمده بود، فاصله دارد.

ایتالیا و روند اخراج

در آن سال بیش از یک میلیون پناهجو وارد خاک اتحادیه اروپا شد که ۲۵درصد آنان از افغانستان بودند. سال ۲۰۱۵، وخیم‌ترین سال از نظر بحران پناهجویی در سال‌های پس از جنگ جهانی دوم به شمار می‌رود.
در مجموع ۸۰ هزار پناهجو طی نه ماه ابتدای سال جاری میلادی وارد خاک اتحادیه اروپا شده‌اند. در حالی که در سال۲۰۱۵ تعداد پناهجویان سوری به نیم میلیون رسیده بود، در سال جاری تاکنون ۱۰ هزار پناهجوی سوری در خاک اروپا ثبت شده است.
پیام بگذارید