گزارش سالانه سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در باره مهاجرت و پناهندگی منتشر شد. این سازمان از کشورهای عضو خواسته است، در رابطه با پذیرش مهاجران نرمش به خرج دهند. آمریکا و افغانستان در این گزارش جایگاه ویژهای دارند.
بر اساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه شمار افرادی که در سال ۲۰۱۸ برای مهاجرت دائمی به یک کشور عضو این سازمان بینالمللی رفتهاند، نسبت به سال ۲۰۱۷ دو درصد افزایش یافته است.
به این ترتیب کشورهای عضو این سازمان در سال ۲۰۱۸ در مجموع پنج میلیون و ۳۰۰ هزار مهاجر دائمی پذیرفتهاند.
در صدر فهرست کشورهای مهاجرپذیر ایالات متحده قرار گرفته است و آلمان در رده دوم جا دارد.
انواع مهاجرت
در گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه به این نکته اشاره شده است که مهاجرت انواع گوناگون دارد و مهمترین نوع آن “مهاجرت کوتاهمدت اقتصادی” است. این گونه مهاجرت افرادی را دربر میگیرد که برای مدت کوتاهی در کشور دیگری کار میکنند و سپس به کشورشان بازمیگردند.
شمار این مهاجران همواره در حال رشد است و در سال ۲۰۱۷ نزدیک به پنج میلیون نفر رسیده بود که نسبت به سال ۲۰۱۶ افزایشی ۱۱ درصدی محسوب میشود. آمار دقیق این مهاجران در سال ۲۰۱۸ منتشر نشده است.
جالب توجه این است که لهستان در صدر فهرست کشورهایی قرار دارد که میزبان مهاجران اقتصادی برای مدت کوتاهی بودهاند. آمریکا در این مورد در جایگاه دوم قرار دارد.
آمار پناهندگان سیاسی و پناهجویان جنگی
در بسیاری از کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه بحث در باره متقاضیان پناهندگی سیاسی داغتر از موضوعات دیگر است، در حالی که بر اساس گزارش این سازمان شمار این گونه پناهدگان در سال ۲۰۱۸ کاهش چشمگیری داشته است.
در این سال حدود یک میلیون نفر به کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه تقاضای پناهندگی دادهاند که نسبت به سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ حدود یک سوم کاهش داشته است.
یونیکو را در اینستاگرام دنبال کنید
در فهرست کشورهای مبدا پناهندگان، افغانستان با ۹۵ هزار و ۱۸۰ متقاضی صدرنشین است و سپس سوریه (با ۸۰ هزار و ۱۰۰ متقاضی)، عراق (با ۵۹ هزار و ۵۵۰ متقاضی) و ونزوئلا (با ۵۸ هزار و ۹۹۰ متقاضی) قرار گرفتهاند.
“قوانین و مقررات سختتر شدهاند“
گزارش سالانه سازمان همکاری اقتصادی و توسعه حاکی از آن است که کشورهای عضو این سازمان قوانین و مقررات خود در رابطه با پناهندگان و مهاجران را تشدید کردهاند. به عنوان مثال آنها بیش از پیش خواستار پذیرش مهاجرانی هستند که تخصصهای ویژه دارند.
قوانین پناهندگی سیاسی و مقررات پیوستن اعضای خانواده پناهندگان به آنها نیز سختتر شدهاند.
به کانال یونیکو در تلگرام بپیوندید
همزمان با این سختگیریها شانس پناهجویان برای یافتن مشاغل مناسب تخصصشان بیشتر شده است. در سال ۲۰۱۸ در کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه ضریب اشتغال مهاجران نسبت به ساکنان اصلی این کشورها تنها ۲،۴ درصد کمتر بوده است.
این سازمان یادآوری کرده است که کشورهای عضو، در این زمینه همگون نیستند؛ به عنوان مثال در فرانسه و ایتالیا تنها ۴۰ درصد تمامی مهاجران شاغل بودهاند.
“باید نگرانی مردم را جدی گرفت”
در گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه توصیه شده است که با توجه به شمار بالای مهاجران در کشورهای عضو، باید نگرانی ساکنان اصلی این کشورها جدی گرفته شود. این سازمان تاکید میکند که دولتها باید به پرسشهای مردم در باره شمار مهاجران، گروههای سنی، وابستگیهای قومی و شمار اعضای خانواده آنها پاسخ دهند.
به اعتقاد این سازمان کنترل مهاجران و چگونگی راهیابی آنها به جامعه از چالشهای جدی دولتهای کشورهای عضو بهشمار میرود.
البته در گزارش نامبرده تاکید شده است که مردم اغلب اطلاعات ناکافی یا نادرست در باره مهاجران کشورشان دارند و بسیاری از آنها مهاجران را به عنوان یک مشکل قلمداد میکنند، در صورتی که پژوهشهای زیادی در این رابطه نشان دادهاند که عکس این تصور صادق است و مهاجران برای اغلب کشورهای میزبان منافع اقتصادی و اجتماعی داشتهاند.
سازمان همکاری اقتصادی و توسعه همچنین توصیه کرده است که دولتهای کشورهای مهاجرپذیر باید به مهاجران ارزشهای معنوی خود را بیاموزند و زمینه راهیابی آنها به جامعه میزبان را فراهم سازند.