زندگی در ترکیه | نکات مفید و کاربردی
زندگی در ترکیه که در شرق قاره آسیا واقع شده و تنوع آب و هوایی بالا و مناطق شگفتانگیز توریستی برخوردار است بسیار جذاب می باشد. ترکیه بیش از ۸۵ میلیون نفر جمعیت دارد و مساحت آن حدود ۷۶۹۶۳۰ کیلومتر مربع است. واحد پول این کشور لیر و نرخ بیکاری در ترکیه در حال حاضر نزدیک به ۱۲% است. ترکیه یکی از کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) محسوب میشود. سیستم مالیات در ترکیه از شرایط مناسبی برخوردار است. به گونهای که توانسته است در میان ۳۷ کشور عضو سازمان و همکاری و توسعه اقتصادی رتبه ۱۷ را کسب کند. زبان رسمی مورد استفاده در ادارات، مراکز و مدارس دولتی ترکیه ترکی استانبولی است. دین اکثریت مردم اسلام است و اقتصاد این کشور بر پایه کشاورزی، گردشگری، صادرات و واردات، توسعه حمل و نقل، ساخت و ساز و… استوار است.
زندگی در ترکیه
دلیلهای زیادی برای مهاجرت به ترکیه وجود دارد. زندگی در یک کشور زیبا و توریستی که از فرهنگ غنی و متمدن برخوردار است برای همگان جذاب است. وجود دانشگاه های برتر ترکیه با آزمونهای ورودی راحت و اعطای مدارک بینالمللی، وجود امکانات رفاهی و اجتماعی همتراز با کشورهای اروپایی و هزینه کم زندگی، امکان راهاندازی راحت کسب و کار، ثبت شرکت در ترکیه و یا سرمایه گذاری در ترکیه و به دنبال آن اخذ اقامت ترکیه از این طریق؛ تنها تعدادی از مزیتها زندگی در ترکیه است.
شهرهای مهم برای زندگی در ترکیه
ترکیه ۸۱ استان دارد که شرایط زندگی و کار در هر کدام از آنها با یکدیگر متفاوت است. با این وجود تعدادی از شهرهای آن شرایط مناسبتری برای کار و زندگی در ترکیه دارند. به همین جهت این شهرها در میان مهاجران بهعنوان بهترین شهرهای ترکیه برای زندگی شناخته شدهاند. تعدادی از مهمترین این شهرها عبارتاند از: استانبول، آنکارا، بورسا، ازمیر، آنالیا، بدروم، اسکی شهیر، ترابزون و…
شرایط کلی کار و کاریابی در ترکیه
از آنجا که نرخ بیکاری در ترکیه نزدیک به ۱۲% است، شاید کاریابی در ترکیه به سادگی امکانپذیر نباشد. با این وجود، امکان کاریابی در برخی از مشاغل مورد نیاز ترکیه بیشتر از سایر مشاغل موجود در این کشور است. همچنین وجود برخی از مشاغل پردرآمد در ترکیه جذابیت کار در این کشور را چند برابر میکند. به هر حال قدم اول برای کار در ترکیه اشتغالیابی و دریافت جاب آفر ترکیه از یک کارفرمای ترکیهای است. حداکثر ساعت کاری در ترکیه ۴۵ ساعت در هفته است و بیش از ۴۵ ساعت کار در طول هفته اضافه کاری محسوب میشود. با این حال، افراد نمیتوانند بیش از ۲۷۰ ساعت اضافه کاری در طول سال داشته باشند. ساعات کاری اغلب مشاغل در ترکیه از ۸:۳۰ صبح آغاز و تا ۵:۳۰ بعد از ظهر ادامه دارد.
تعطیلات رسمی کشور ترکیه :
- سال نو (۱ ژانوی)
- روز حاکمیت ملی و جشن کودک (۲۳ آوریل)
- روز کارگر (۱ می)
- روز ورزش و جوانان (۱۹ می)
- روز آزادی و دموکراسی (۱۵ جولای)
- روز پیروزی یا روز نیروهای مسلح ترکیه (۳۰ اوت)
- روز جمهوری (۲۹ اکتبر)
- عید قربان (۱۹ جولای تا ۲۳ ژوئیه)
- جشن پایان ماه رمضان و تعطیلات عید (۱۳ می الی ۱۵ می)
کار در ترکیه به صورت تمام وقت، پاره وقت، موقت و شرکت در دورهکارآموزی امکانپذیر است. بنابراین انواع قراردادهای کاری موجود در قانون کار ترکیه عبارتاند از:
- قراردادهای مدتدار و قراردادهای نامحدود
- قراردادهای تمام وقت یا پاره وقت
- قراردادهای موقت
- قراردادهای فصلی
- قراردادهای گروهی و تیمی
اخذ پاسپورت ترکیه با خرید خانه در ترکیه
یکی از نکات مهم که به هنگام کار در ترکیه مورد توجه است، وظیفه کارفرما در قبال حفظ ایمنی و بهداشت نیروی کار است. طبق قانون ایمنی و بهداشت شغلی ترکیه (قانون شماره ۶۳۳۱) کارفرما موظف است ایمنی و سلامت کارکنان خود را در هر زمینه که مرتبط با کار است، تضمین کند. تعهدات کارفرمای ترکیهای در خصوص سلامت و ایمنی کارکنان طبق قانون عبارتاند از:
انجام اقدامات لازم برای حفظ سلامت و ایمنی کارکنان:
- جلوگیری از خطرات شغلی (هرگونه خطر احتمالی که باعث آسیب یا بیماری کارکنان شود)
- ارائه اطلاعات و آموزشهای لازم برای کارکنان
- نظارت و بررسی مداوم جهت اطمینان از انجام اقدامات ایمنی و بهداشت شغلی
- ارائه هرگونه تجهیزات مورد نیاز برای خدمات ایمنی و بهداشت حرفهای در محل کار
- در دسترس بودن متخصصان بهداشتی، پزشک و سایر پرسنل مراقبتهای پزشکی
مقدار درآمد در ترکیه
مقدار درآمد جهت زندگی در ترکیه به سمت شغلی، مدرک تحصیلی، سابقه کار و منطقهای که شخص در آن مشغول به کار است، بستگی دارد با این وجود متوسط درآمد یک شخص در ترکیه در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳۴۰۰ لیر در ماه است که در طول یک سال مبلغی حدود ۴۰۸۰۰ لیر (۴۸۴۶/۹۳ دلار) خواهد شد.
متوسط درآمد برخی از شغلهای ترکیه:
- شغل متوسط درآمد سالانه
- پزشک (۲۲۹ هزار لیر)
- وکیل (۱۵۰ هزار لیر)
- مهندس نرم افزار (۱۲۶ هزار لیر)
- مهندس برق (۱۱۹ هزار لیر)
- معلم مدرسه (۶۵ هزار لیر)
- کارگر ساده (۵۸ هزار لیر)
شرایط اجاره و یا خرید ملک در ترکیه
داشتن یک مکان برای اقامت، یکی از مولفههای ضروری برای زندگی در ترکیه است. تعدادی از افراد خرید ملک در ترکیه را به اجاره آن ترجیح میدهند. قیمت ملک در شهرهای مختلف ترکیه متفاوت است. با این وجود، متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان در مرکز یکی از کلان شهرهای ترکیه مثل استانبول، ازمیر، آنتالیا و آنکارا ۱۱ هزار و ۱۵۰ لیر و قیمت هر مترمربع آپارتمان در خارج از مرکز این شهرها مبلغی حدود ۶ هزار و ۹۰۰ لیر برآورد شده است. این امر در حالی رخ میدهد که برخی از افراد تمایل دارند محل زندگی خود را اجاره بگیرند. مقدار اجاره خانه در ترکیه به مولفههای مختلف مثل اندازه ملک، محل ملک، تازه یا قدیمی بودن ملک و… بستگی دارد. با این حال، اجاره ماهانه ملک در یکی از کلان شهرهای ترکیه از ۱۸۰۰ لیر تا ۵۳۰۰ لیر متغیر است.
مبالغ مورد نیاز برای اجاره ماهانه آپارتمان در یکی از کلان شهرهای ترکیه مثل استانبول، ازمیر و آنکارا :
- آپارتمان یک خوابه در مرکز شهر (۲۹۶۰ لیر)
- آپارتمان یک خوابه در خارج از مرکز شهر (۱۸۸۰ لیر)
- آپارتمان ۳ خوابه در مرکز شهر (۵۳۸۰ لیر)
- آپارتمان ۳ خوابه در خارج از مرکز شهر (۳۲۹۰ لیر)
هزینه زندگی در ترکیه
هزینه مورد نیاز برای زندگی در ترکیه ارتباط مستقیمی با سبک زندگی افراد و شهر محل زندگی دارد. با این وجود هزینه ماهانه زندگی برای یک خانواده چهار نفره در ترکیه بدون در نظر گرفتن اجاره ملک نزدیک ۱۵ هزار لیر است. همچنین هزینه ماهانه زندگی یک نفر بدون در نظر گرفتن اجاره ملک ۴ هزار لیر برآورد شده است. بیشترین مقدار هزینههای جاری در ترکیه مربوط به بخش خرید از سوپر مارکت و کمترین هزینه مورد نیاز مربوط به خرید و تهیه پوشاک است.
هزینه برخی از کالاها و خدمات ضروری ترکیه :
- یک کیلو برنج (۱۳/۶۷ لیر)
- یک کیلو گوشت گاو (۸۲/۴۷ لیر)
- یک کیلو پنیر (۵۴/۲۸ لیر)
- یک کیلو مرغ (۳۲/۵۲ لیر)
- ۱۲ عدد تخم مرغ (۱۵/۵۹ لیر)
- یک کیلو سیب (۸/۱ لیر)
- یک دست لباس تابستانی (۲۴۳/۷۲ لیر)
- اجاره آپارتمان یک خوابه در مرکز شهر (۲۴۸۴/۹۷ لیر)
خدمات آموزشی در ترکیه
نظام آموزش ترکیه تحت نظارت وزارت آموزشوپرورش این کشور قرار دارد و نظام آموزش عالی زیر نظر شورای آموزش عالی ترکیه YOK فعالیت میکند. کیفیت آموزش در تمامی مقاطع تحصیلی این کشور نسبت به سایر کشورهای همتراز بالاتر است.
از آنجا که ترکیه جزو پیمان و معاهده بولونیا است، مدارک اعطایی مراکز آموزشی آن مورد تایید بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی است. این در حالی است که هزینه تحصیل و زندگی دانشجویی در ترکیه نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی پایینتر و آزمونهای ورودی به دانشگاههای ترکیه سادهتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است. آموزش رسمی در این کشور شامل پیشدبستانی، ابتدایی، متوسطه و مقاطع آموزش عالی در دانشگاه میشود. امکان تحصیل به زبان انگلیسی در ترکیه و تحصیل به زبان ترکی در دانشگاههای این کشور وجود دارد.
برای اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه شرکت در آزمون ورودی دانشگاه و ارائه مدرک تحصیلی قبلی به همراه ریزنمرات ضروری است. تعدادی از دانشگاههای ترکیه که در فهرست بهترین دانشگاههای جهان و رتبه بندی QS نیز قرار دارند به ترتیب عبارتاند از:
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه سابانجی
- دانشگاه صنعتی خاورمیانه
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه استانبول
خدمات حمل و نقل در ترکیه
ترکیه یکی از جامعترین سیستم حمل نقل شهری و منطقهای را دارد. اتوبوسها و قطارهای بینشهری تعبیه شده در این کشور در تمام نقاط ترکیه قابل دسترس هستند. استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در این کشور از امنیت لازم برخوردار است و هزینه استفاده از آنها مقرون به صرفه است. علاوهبر وسایل حمل و نقل عمومی مذکور، مینیبوسهای محلی که در مسیرهای مشخص حرکت میکنند و تاکسیهای متعدد در سطح شهر؛ رفت و آمد در این کشور را به سادگی میسر کردهاند. مترو در کلانشهرهای ازمیر، آنکارا، آدانا، استانبول و بورسا موجود است. همچنین متروبوسها، تراموا، کشتیهای بخار، وجود خطوط هوایی ملی و داخلی امکان رفت و آمد سریع به نقاط مختلف ترکیه را فراهم کرده است. تعدادی از خطوط هوایی معروف ترکیه عبارتاند از:
- ترکیش ایرلاینز (Turkish Airlines)
- پگاسوس (Pegasus)
- آنادولوجت (Anadolujet)
- اونور ایر (Onur Air)
هزینه حمل و نقل شهری ترکیه :
- بلیط یک طرفه (حمل و نقل محلی) (۴/۱۳ لیر)
- کارت ماهانه حمل نقل عمومی (۳۰۰ لیر)
- استفاده از تاکسی برای هر یک کیلومتر (۴/۵۰ لیر)
- استفاده از تاکسی متر در مدت یک ساعت (۵۰ لیر)
- یک لیتر بنزین حدود (20 لیر)
خدمات بانکی در ترکیه
خارجیانی که در حال کار و زندگی در ترکیه هستند و اقامت دائم ترکیه را دارند، افراد غیر مقیم و افرادی که در ترکیه اقدام به ثبت شرکت کردهاند و میخواهند کسب و کاری در این کشور راهاندازی کنند امکان افتتاح حساب بانکی در ترکیه برای انجام فرآیندهای مالی خود را دارند. اگرچه روند افتتاح حساب بانکی ممکن است از یک بانک به بانک دیگر متفاوت باشد، با این وجود شرایط و مدارک کلی افتتاح حساب بانکی برای هر کدام از این اقشار به شرح زیر است:
مدارک مورد نیاز برای اتباع خارجی مقیم ترکیه:
- ارائه مجوز اقامت
- آدرس محل زندگی و مدارک مبنی بر سکونت در آن مثل قبض آب و برق، قرارداد اجاره، یا کپی قرارداد.
افراد خارجی که دارای مجوز کار یا اقامت در ترکیه و شماره هویت ملی خارجی معتبر هستند میتوانند بدون هیچ محدودیتی با مراجعه به بانک مورد نظر خود حساب بانکی باز کنند. همچنین آنها امکان افتتاح حساب بانکی در ترکیه به صورت آنلاین از طریق وب سایت رسمی بانکها را دارند و هیچ محدودیتی برای انتخاب بانک یا تعدد در افتتاح حسابهای بانکی را ندارد.
مدارک مورد نیاز برای اتباع خارجی که در ترکیه اقامت ندارند:
- ارائه شماره مالیات بالقوه، این شماره از اداره مالیات ترکیه اخذ میشود.
- ارائه گذرنامه معتبر
- کپی ترجمه شده یک سند رسمی که آدرس محل زندگی شخص را نشان میدهد. مثل قبض آب و برق یا قرارداد اجاره ملک
مدارک مورد نیاز برای افتتاح حساب بانکی شرکتها:
حسابهای بانکی شرکتها فقط توسط مدیری که دارای اختیار امضاء است باز میشود و برای تحقق این امر ارائه اسناد زیر به بانکهای محلی الزامی است:
- شماره شناسنامه مالیاتی
- اساسنامه شرکت
- فرم درخواست افتتاح حساب
- آدرس شرکت ثبت شده
فرهنگ مردم کشور ترکیه
توصیف فرهنگ و تمدن مردم ترکیه کار سادهای نیست. چراکه فرهنگهای مختلفی همچون ارمنی، عربی، گرجی و یونانی در شکلگیری تمدن ترکیه مؤثر بودهاند. دلیل این امر را میتوان موقعیت جغرافیایی این کشور و قرار گرفتن آن در میان آسیا و اروپا دانست. با این حال کشور ترکیه از یک فرهنگ غنی و اصیل برخوردار است. مردم ترکیه به شدت خونگرم و مهمان نواز هستند و برای بنیاد خانواده ارزش زیادی قائل هستند. در میان خانوادههای ترکیه مرد از حرمت بالایی برخوردار است و زن طبق قانون، بعد از ازدواج از نام خانوادگی همسر خود استفاده میکند.
چندهمسری در ترکیه ممنوع است و ازدواجها باید به صورت شرعی و قانونی ثبت شوند و ازدواج مذهبی، به تنهایی (بدون ثبت قانونی) غیر قانونی است. ترکها عاشق جشن گرفتن و ابراز همدردی در صورت بروز مشکلات هستند. همچنین به فرزندآوری بعد از ازدواج اهمیت زیادی میدهند.
آداب و رسوم مردم کشور ترکیه
ترکیه با توجه به فرهنگ غنی که دارد در زمینههای مختلف اجتماعی و فرهنگی آداب و رسوم مختص به خود را دارد. تعدادی از رسم و رسومات مهم این کشور که دانستن آنها خالی از لطف نیست، به شرح زیر است:
- یک شب قبل از عروسی مراسمی تحت عنوان شب حنابندان توسط دوستان و اقوام عروس برگزار میشود. دختران در این مراسم لباس قرمز میپوشند. حنابندان به طور سنتی نمادی از مراسم مذهبی است که نشاندهنده گذر عروس از دوران دختری به زنانگی است.
- وقتی دو مرد برای اولین بار ملاقات میکنند، علاوه بر سلام با یکدیگر دست میدهند و تماس مستقیم چشمی برقرار میکنند. همچنین دست دادن در میان زنان نیز رایج است و اگر دو زن یکدیگر را از قبل بشناسند روبوسی نیز انجام میدهند.
- ترکها از ارتباط چشمی و لمس کردن در روابط دوستانه خود بسیار استفاده میکنند. این امر نشانه قدردانی و توجه به طرف مقابل است. با این وجود در ارتباط دوستانه میان زن و مرد محدودیتهایی قائل هستند.
- وقتشناسی در میان ترکها در بسیاری از موارد مثل ملاقاتهای دوستانه و روابط اجتماعی زیاد مرسوم نیست. به این معنی که اگر در یک موقعیت اجتماعی دیر برسید، تاخیر شما را بی ادبی تلقی نمیکنند اما در ملاقاتهای کاری و تجاری بسیار دقیق و وقت شناس هستند.
- صبحانه مهمترین وعده غذایی روزانه در ترکیه است و معمولاً شامل تخممرغ، خیار، گوجهفرنگی و زیتون است.
- ترکها علاقه زیادی به مصرف نان دارند و در اغلب وعدههای غذایی خود از آن استفاده میکنند.
- ترکها از چایی به عنوان وسیلهای برای مهماننوازی و پذیرایی استفاده میکنند و معمولا در استکانهای کوچک و کمر باریک سرو میشود.
- یکی از معروفترین سوغاتیهای ترکیه چشم زخم است که از شیشه آبی ساخته شدهاست و به هدف دور کردن انرژیهای منفی و حسادت مورد استفاده قرار میگیرد.
- کشتی با روغن یکی از سنتی ترین ورزشهای ترکیه است که ریشه آن به بینالنهرین باستان بر میگردد و در مناطق مختلف ترکیه برگزار میشود.
- قربانی کردن حیوان در مناسبتهای مختلف مثل عید قربان و یا مراسم ازدواجها یکی از رسومات رایج این کشور است.
مناطق توریستی و گردشگری ترکیه
ترکیه جزو کشورهای بدون ویزا برای سفر ایرانیها است. بنابراین افراد برای سفر به این کشور به ویزای توریستی نیاز ندارند و فقط با داشتن پاسپورت معتبر میتوانند از عجایب گردشگری ترکیه دیدن کنند. تعدادی از مناطق جذاب گردشگری ترکیه عبارتاند از:
- مسجد ایاصوفیه
- شهر باستانی افسس
- منطقه توریستی کاپادوکیه در مرکز آناتولی
- کاخ توپکاپی استانبول
- منطقه زیبای پاموک کاله در جنوب غربی ترکیه
- سواحل آنتالیا
- شهر باستانی خدایان نمرود
- دهکده تفریحی اولودنیز در منطقه فتحیه
- شهر باستانی آسپندوس در آنتالیا
- ساحل پاتارا
- منطقه توریستی و باستانی پرگاموم
امنیت و زندگی در ترکیه
ترکیه به طور معمول یک مقصد امن برای کار و زندگی محسوب میشود. با این وجود از آنجا که یک کشور توریستی است و تردد بسیاری در شهرهای مختلف آن صورت میگیرد، بهتر است نکات ایمنی به هنگام رفت و آمد در این کشور را رعایت کنید. بیشترین میزان جرم گزارش شده در این کشور مربوط به سرقت و جیببریهای خیابانی است. با این حال بر اساس گزارش شاخص جرم و جنایت و ایمنی Numbeo، شش شهر ترکیه جزو امنترین شهرهای جهان برای سفر و زندگی هستند. این شهرها به ترتیب عبارتاند از: اسکی شهیر، بورسا، آنتالیا، ازمیر، آنکارا و استانبول.